Kunsten

Aalborg, Danmark


ET MODERNISTISK MESTERVÆRK I AALBORG

Skagerak-kollektionen har længe været en vigtig del af Kunsten i Aalborg – Alvar Aaltos arkitektoniske mesterværk med mere end 4000 moderne kunstværker udstillet.

Det modernistiske museum blev opført mellem 1962 og 1972, og i spidsen for projektet stod den verdensberømte finske arkitekt og designer Alvar Aalto sammen med sin kone Elissa Aalto og danske Jacques Baruël, der også var arkitekt i Aaltos tegnestue. Deres vision var at skabe et stort, åbent museum med et naturligt flow, som er nemt at finde rundt i.

Som med mange af Aaltos design spiller lyset en vigtig rolle i Kunsten; han ønskede, at så meget som muligt af museet skulle være naturligt oplyst, hvorfor der er store vinduer i både vægge og loft. For at undgå at beskadige kunstværkerne med direkte sollys, besluttede Aalto at lave buede lofter. Det er af samme grund, at de mindre gallerier i stueetagen er oplyst fra siden med indirekte lys, som stadig skaber en varm og hyggelig atmosfære.

"Hvad akustik er for en koncertsal, er lys for et kunstmuseum" - Alvar Aalto.


De store vinduer fungerer også som bindeled mellem museet og naturen ved at udstille den omkringliggende park og de mange grønne træer. Det var, da bygningen blev opført, et nyt, modernistisk princip at få kunst og arkitektur til at interagere med omgivelserne — det skaber åbenhed og en varme, som mennesker føler sig hjemme i.

Renovering og nyfortolkning


Kunsten genåbnede i 2016 efter en stærkt tiltrængt renovering, som var næsten to år undervejs. Processen foregik i Aalto og Baruëls ånd med en omhyggelig modernisering, som har løftet museet op på niveau med nogle af Europas førende. I dag har Kunsten i højere grad mulighed for at tiltrække og kuratere værker fra hele verden og give en forbedret helhedsoplevelse af både inde- og udearealerne.

På museet kan besøgende nu finde Skagerak kollektionens Reykjavik-daybed i træ – et design, der udstråler stor varme og skaber en elegant kontrast til de gråhvide marmorgulve. Fra kollektionen står også de moderne Jut-højskabe, der smukt matcher de store, hvide museumsvægge. I skulpturparken, som i løbet af året danner ramme for flere kulturelle aktiviteter, står Drachmann-bænken og inviterer besøgende til at hvile sig i smukke omgivelser.

Kunsten i Aalborg er et arkitektonisk mesterværk i skandinavisk modernisme, og af samme grund er bygningen en af de første på under 100 år, som er blevet fredet.